Alventosa Morell Arquitectes, Casa LLP, Casa LLP by Alventosa Morell Arquitectes, Passivhaus, timber house, green roof, Collserola Mountains, clerestory windows, south facing windows, timber, cross ventilation, retaining walls, cantilevered architecture

The lightweight timber volume is supported atop a sloped site by two concrete retaining walls. Built to surpass Passivhaus standards, the bioclimatic Casa LLP captures warmth and heat from the sun through a glazed southern facade and clerestory rooftop windows. The green roof and natural timber materials provide extra insulation. The house is cooled by cross ventilation.

Related: Spain’s Cubic GG Bioclimatic House Cuts Heating Bills by 76.77%

Commissioned by two sisters, Casa LLP is split into two virtually identical timber-lined spaces organized by white framing walls. The two bedroom suites are located on either side of the invisible dividing centerlines. The living rooms, each with its own fireplace, dining areas, and kitchen are located on opposite ends of the home. All rooms have access to the south-facing deck and panoramic mountain views through sliding glazed doors.

+ Alventosa Morell Arquitectes

Via Dezeen

Images via Alventosa Morell Arquitectes