Jessica Dailey

BIG Unveils Energy Valley With Floating Solar Sphere for Stockholm

by , 03/22/11
filed under: Architecture, Urban design

BIG architects, big stockholmsporten, stockholmsporten design, big valley design, hjulsta intersection, green design

Inhabitat has reported on some pretty mind-boggling designs by the Bjark Ingels Group, but their latest winning proposal just may take the cake. BIG’s Energy Valley was recently chosen as the master plan for Stockholmsporten, a new entrance and major highway junction planned for Stockholm. The group worked with Grontmij and Seascape to create a sculpted bowl-shaped valley that connects the surrounding neighborhoods while improving the largest infrastructure project in Sweden. We’re loving the smart, pedestrian-friendly design for the junction, but plans for a giant reflective sphere to hover above the valley have us scratching our heads.

BIG architects, big stockholmsporten, stockholmsporten design, big valley design, hjulsta intersection, green design

Designs were solicited to create a new “entrance portal” into Stockholm at an intersection about 15 km north of the city where two major European highways, E18 and E4, converge. An update to the intersection, which is known as the Hjulsta, has been discussed for decades, as the major roadway is a hot spot for accidents. Plus, it creates a barrier between the residential neighborhoods on one side and a recreation area, Järvafältet, on the other. Previous plans to upgrade the junction would have divided the surrounding neighborhoods into four areas and created more barriers between them.

BIG‘s plan reconnects the areas while allowing for improved roads. The excess dirt that is excavated to create new tunnels and infrastructure will be used to create a gently sloping valley that will surround the highways. The circular peak will be topped with pedestrian and bicycle paths for easy transport between neighborhoods. Natural vegetation, wetlands, and pine and oak trees will be planted as landscaping inside the valley to reduce noise and air pollution from the highways, while also making the promenade an enjoyable place. The pedestrian loop and valley ridge will align with public spaces within the surrounding towns, including a shopping center, a sports complex, and a mosque. Towns also have room to expand up to the edge of the ridge.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. lanscape gardener southend March 23, 2011 at 2:46 am

    Those photos were really great. I haven’t seen those images before. I think they will catch the attention of the viewers. And I am sure , many will amazed on this unique arts.

  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >