- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Brisbane’s Dramatic Ecosciences Precinct is a Model for Eco Laboratories in Australia

Posted By Bridgette Meinhold On October 17, 2011 @ 9:53 am In Architecture,carousel showcase,Features,Sustainable Building | No Comments

Ecosciences Precinct, HASSELL, arup, brisbane, eco lab, laboratory, queensland, sustainable design, energy efficient design

The Ecosciences Precinct [7] is a collaborative project involving Queensland’s Department of Environment and Resource Management, Department of Employment, Economic Development and Innovation and the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). The goal of the new 50,000 sq meter laboratory facility is to encourage collaboration and communication between disciplines and agencies. Three north-orientated wings are linked by an internal multi-level street which encourages scientists and researchers to get out of their labs to meet with each other in a lively hub with common areas.

Located in Dutton Park and part of the redevelopment of Brisbane’s old Boggo Road Gaol site, the Ecoscience Precinct provides lab, research and office space dedicated to climate change, healthy environments, balanced growth and sustainable industries. The four story building has a roof top level greenhouse, a clean floor for IT, two basement levels for boats, 4WDs, marine and greenhouse processing and a controlled environment room complex. Some of the facilities are shared and used by the research population at large, which generated space savings and created economies of scale.

The eco lab [8] as a whole employed a number of sustainable strategies focusing on northern orientation, passive solar design, extensive sun-shading, advanced building control systems, energy, water and waste efficiency. As Brisbane enjoys 300 days of sunshine a year, the building was designed to minimize solar heat gain but filter the harsh, sub-tropical sunlight. To do this, the building makes use of a perforated aluminium veil to create filtered light in large indoor spaces. Arup and HASSELL also cooperated to address sustainability standards for laboratories resulting in a sustainability rating tool, which helped them achieve a 4 Star Green Star rating [9].

+ HASSELL [10]

+ Arup [5]

Images ┬ęChristopher Frederick Jones


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/brisbanes-dramatic-ecosciences-precinct-is-a-model-for-eco-laboratories-in-australia/

URLs in this post:

[1]

: http://inhabitat.com/brisbanes-dramatic-ecosciences-precinct-is-a-model-for-eco-laboratories-in-australia/ecosciences-precinct-hassell-11/?extend=1

[2]  : http://inhabitat.com/brisbanes-dramatic-ecosciences-precinct-is-a-model-for-eco-laboratories-in-australia/ecosciences-precinct-hassell-6/?extend=1

[3] Ecosciences Precinct: http://www.science.qld.gov.au/dsdweb/v4/apps/web/content.cfm?id=6521

[4] HASSELL: http://inhabitat.com/tag/HASSELL

[5] Arup: http://www.arup.com/Global_locations/Australia.aspx

[6] Australian Green Building Council: http://www.gbca.org.au/

[7] Ecosciences Precinct: http://www.science.qld.gov.au/dsdweb/v4/apps/web/content.cfm?id=6573

[8] eco lab: http://inhabitat.com/cornells-geometric-white-weill-hall-laboratory-is-an-energy-saving-machine/

[9] 4 Star Green Star rating: http://www.gbca.org.au/green-star/green-star-overview/

[10] + HASSELL: http://hassellstudio.com/en/cms-projects/detail/ecosciences-precinct/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.