When a centuries-old Dutch family house burned down, the homeowners decided to turn their tragedy into an opportunity to start from scratch with the creation of a new home that had all the fixings their old home didn’t. Studio Puisto Architects and Bas van Bolderen Architectuur were hired to realize the new construction: a modern, energy-efficient, and cost-effective house named Huize Looveld. Located in Duiven, the Netherlands, Huize Looveld follows the theme of resurrection with its new sustainable and site-specific design.



Huize Looveld by Studio Puisto Architects and Bas van Bolderen Architectuur, contemporary house in Duiven, Duiven architecture, prefabricated energy efficient architecture, CNC milled timber house, black-stained larch architecture,

Only a few retaining walls remained after the fire burned down the original house. Rather than commission a replica of the old home, the clients set their eyes on a contemporary home design with a well-organized interior. The new-build needed to be constructed as quickly as possible, and so the architects specified CNC-milled wooden wall elements prefabricated off-site and then installed on-site for a total construction time of eight months. High levels of insulation and a heat recovery system help cut down on energy costs. Solar thermal collectors and a wood-burning stove provide additional energy sources.

Huize Looveld by Studio Puisto Architects and Bas van Bolderen Architectuur, contemporary house in Duiven, Duiven architecture, prefabricated energy efficient architecture, CNC milled timber house, black-stained larch architecture,

Related: Beautiful prefab box is a modern light-filled extension to a historic barn

Huize Looveld is clad in black-stained vertical strips of larch to blend the home into the natural environment. The interior, however, features only light-colored surfaces, from the white walls to the timber ceilings, all of which are bathed in natural light that streams through floor-to-ceiling glazing. The house is divided into three wings that come together at the centrally located double-height dining room. Large windows let in light and provide panoramic views of the landscape on all sides, save for the north where a high window brings in northern light. “This project was about breaking new ground, healing wounds, making a fresh start, collaboration, cooperation, listening, site-specific sensitivity, efficiency, cost effective design – in short, what we think architecture is about,” write the architects.

+ Studio Puisto Architects

+ Bas van Bolderen Architectuur

Via ArchDaily

Images via Marc Goodwin