C.F. Møller, University of Southern Denmark, Odense, atrium, natural ventilation, solar screen, glare protection, compact reinforced composite concrete, CRC concrete, prefab panels, Technical Facility University of Southern Denmark

Set within a lush green landscape, the 21,000-square-meter university structure houses facilities for four different departments arranged around a central “Common Square” atrium. The courtyard-like layout and common spaces, which include a roof garden, cafe, and lounge, encourage collaboration and community amongst the different departments. The interior’s sliding wall systems and solid cores also offer flexibility and customization for different uses. The larger labs are located on the ground floor.

Unlike the campus’ prevailing 1970s structuralist and brutalist aesthetic, the newly completed Technical Facility has a much more contemporary edge. The glazed building is protected from the sun by a screen constructed from prefab panels of white Compact Reinforced Composite concrete with circular cutouts. These perforation patterns protect against the harsh sun and glare, reducing direct sunlight by up to 50 percent while retaining views of the outdoors.

Related: C.F. Møller’s Solar-Powered Wood Skyscraper Wins HSB Stockholm Architecture Competition

“The eye-catching screen reflects the innovation and creativity that characterizes the various institutes which it unites, including institutes for diverse research on the subject of construction technology and industrialization,” write the architects. “Here, the fiber-reinforced concrete architecturally demonstrates the possibilities of new materials.”

+ C.F. Møller

Images © Joergen True>