Maddison Architects, Australia, Cabin 2, cast concrete, concrete plinth, minimize site impact, cabin extension, Moonah woodlands, prefabricated frame, rainwater harvesting,

The 110-square-meter holiday home extension was created to accommodate extended visits from family members and guests. Since Cabin 2 was designed as a separate unit from the existing cabin, the new self-contained structure comprises a bedroom and ensuite, a living space, kitchenette, concealed study, and outdoor deck space. Filled with natural daylight, the timber-clad interior is divided into two levels: the bedroom and ensuite are located at mezzanine levels, whereas the other indoor spaces are a few steps below on the ground floor.

Related: Mill Valley Cabins Are Green-Roofed, Low-Impact Studios That Disappear Into the Forest

The compact and visually striking building was also designed to minimize site impact. As a result, the structure largely conforms to the existing topography and features a partly sunken monolithic concrete plinth that, according to the architects, is “an attempt to emphasize a feeling of refuge and physical engagement with the site.” After construction, the architects revegetated the site with indigenous plantings to strengthen the site’s connection with nature. Rainwater is collected from the rooftop and reused in the garden.

+ Maddison Architects

Via ArchDaily

Images via Maddison Architects