Imagine staring out at a bucolic scene with birds bouncing around in a field of waving grasses while sitting in the dentist’s chair. It might make the whole experience a little less awful, right? This dental clinic in the Netherlands was designed to make patients feel more relaxed by providing calming views of the garden outside. The light-filled building with a neutral material palette and open-plan layout, designed by Studio Prototype, is part of a cluster of healthcare facilities in the new Huurlingse Dam urban plan in Wichen, in The Netherlands.


Ortho Wijchen, dental clinic, natural light, birch, wood furniture, Studio Prototype, skylights, green architecture, the Netherlands

The building’s sculptural form promises to become a keystone for the neighborhood and provide vistas of the surrounding landscapes. Its clutter-free interior is lit via large openings and a skylights intalled in the central area of the building, above a hallway. Light-stained birch wood furniture and glass dominate both the exterior and interior of the project.

Ortho Wijchen, dental clinic, natural light, birch, wood furniture, Studio Prototype, skylights, green architecture, the Netherlands

Related: Light-filled dentist clinic shows how good design can calm patient fears

“The distinctiveness of the sculpture in combination with its freestanding position and sight lines, enhances the open and accessible character of the practice,” said architect Steven Otten. “The open setup of the plan and the large panoramic view towards the garden create a light and spacious place in which the patient feels comfortable,” he added.

+ Studio Prototype

Via Dezeen

Photos by Jeroen Musch