Christian Tonko, studio, artist studio, Bregenz, Austria, weathered steel, raw concrete, semi-industrial, sculpture studio, glazed end walls, tilted glazing, natural daylight, camera lucida, raw steel, untreated oak

The studio’s glazed end walls provide bidirectional views: the southeast window looks up the grassy hillside, whereas the northwest window overlooks the town below. The client can adjust the amount of daylight in the studio by deploying exterior screens. A rectangular metal frame juts out of the northwest facade and provides a space for the client to hang his bronze sculptures.

Related: Light-Filled Timber Artist’s Studio Sits Comfortably in an Organic Australian Landscape

The building is split into two levels connected by a staircase. The lower level, which cantilevers over the slope, comprises the main workspace and is where the artist can complete his medium-sized canvases and sculptures. The smaller, upper level is a secondary workspace. The interior is a continuation of the facade’s semi-industrial aesthetic and is made mostly from raw concrete, raw steel, and untreated oak. The kinked shape of the studio was partially informed by site restrictions and the need to minimize site disturbance, but also derives inspiration from the ancient optical device, the camera lucida.

+ Christian Tonko

Via ArchDaily

Images via Christian Tonko