Mineral springs, Toronto, Niagra Falls, Residence, Addition, sustainable, low VOC, geothermal, radiant flooring, Superkül inc, Ontario, Canada,

Mineral Springs is a COR-TEN steel panel and IPE wood-clad living space that sits adjacent to an existing century old farmhouse. The client, a family of four, was in need of more space on their 16-acre parcel located on the Niagra Escarpment. The natural environment of the surrounding countryside – a UNESCO World Biosphere Reserve – was of great importance to the family, and thus the new addition opened to the views not only through large glass windows, but also sliding walls. The connection to the existing farmhouse was even constructed from glass.

Related: Superkül Designs Canada’s First Active House

The sustainable features of the addition are impressive compared to its size. Energy-conscious systems such as radiant concrete floors, geothermal ground source heat pumps, and even motorized operable skylights for passive cooling help to give this addition a light carbon footprint. Other features such as a reflective roof membrane, solar shading overhang canopy, increased insulation, and low VOC finishes really show that both the design team and the client did not turn a blind eye to the material choices for this project. Our team at Inhabitat has really enjoyed Superkül Inc’s projects in the past, and we can really add this one to the list as well.

+Superkül Inc

Via ArchDaily

Images: Shai Gil