UID Architects, Keisuke Maeda, cedar, cherry flooring, plywood, cantilevered house, cantilever, japan, japanese house, fukuyama, wood house, timber house, t-shaped house, steel frame, +node,

UID Architects designed +node with a subdued all-timber palette to help the light-filled structure blend into to its forested surroundings. A diagonal pathway interrupts the upper-level rectangular volume, separating a small study to the north from the kitchen, dining, and living areas at the southern end of the cantilevered structure. A flight of stairs connects the living room to the lower level, a second perpendicular volume that is partly submerged into the embankment and comprises the master suite and child’s bedroom.

Related: UID Architects’ Nest House is an Eco-Friendly Retreat for Three Women in a Japanese Forest

“The site is located at the node point of nature and human-made places,” writes architect Keisuke Maeda. “I thought about a place for animals, plants and human beings.” Skylights and large glazed openings open the house up to views of the landscape and fill the interior with natural light. At the end of the cantilever, the architects created rectangular openings to allow a tree to grow up through the structure. Raw plywood covers the interior walls and is complemented by pale cherry flooring.

+ UID Architects

Images via UID Architects, © Hiroshi Ueda