green design, eco design, sustainable design, Foghound Interactive Coffee Company, Johannesburg, Earthward Architects & Interiors, shipping container architecture

On the ground floor, two shipping containers are adjoined to form the public coffee shop, where visitors can sip on Foghound’s caffeinated treats. To expand the café’s space, floor to ceiling glass windows and doors were added, which also maximizes sunlight, making the café a bright and airy place to relax with a cup of coffee. The café’s ceiling is made from warm reclaimed wood, which adds to the cozy atmosphere.

Related: The Container Restaurant Turns Two Shipping Containers Into a Culinary Hub for

The company showroom sits atop the café, accessible by a glass-encased staircase. The second floor is situated with cantilevered shipping containers, which create a shaded covered overhang for outdoor seating below. In the showroom, the shipping container ends are left open to create a natural sunshade, then fitted with floor to ceiling glass which opens onto a small elevated outdoor patio. The showroom is lit from these endcaps as well as light brought in from the ground floor through the staircase.

Continuing in the vein of sustainable design, Earthworld also installed a highly insulated wall panel system that blocks solar gain in the summer and keeps the interior cozy in winter. A solar hot water heating system completes the green structure, with efficient and cost effective heating.

+ Earthward Architects and Interiors

Via Dwell