Teeland Architects, Stealth House, Stealth House by Teeland Architects, photovoltaic systems, wastewater recycling, natural light, cantilevered home, panoramic views, site specific design, cantilever, solar-powered house, Sunshine Coast,

Located high atop a ridge, the Stealth House backs into a lush rainforest in the north and west while overlooking breathtaking views of the valley and ocean to the east. “We were enamored with the beauty of the property and wanted to design a house that not only complimented the natural landscape but would be come part of it and provide the owners with an intimate connection with their surrounding environment,” said the architects.

Teeland Architects, Stealth House, Stealth House by Teeland Architects, photovoltaic systems, wastewater recycling, natural light, cantilevered home, panoramic views, site specific design, cantilever, solar-powered house, Sunshine Coast,

As a result, the architects created the home with a folded site-specific floor plan to optimize views of both the rainforest and ocean, and shield the home from southeasterly winds and unwanted solar gain. The elevated home’s exterior cladding and roof were painted black to recede in the landscape and the structure was built to follow the natural topography, with the exception of a cantilevered section.

Teeland Architects, Stealth House, Stealth House by Teeland Architects, photovoltaic systems, wastewater recycling, natural light, cantilevered home, panoramic views, site specific design, cantilever, solar-powered house, Sunshine Coast,

Related: The Cantilever House in Utah is a Solar-Powered Home for Burning Man Regulars

The home’s bright and airy interior is filled with natural light and full-height views of the stunning landscape. The open-plan living room, dining, and kitchen area is located on the cantilevered east end to overlook panoramic ocean views and opens out to an outdoor patio to the north. North-facing windows capture the winter sun and views of the rainforest. The kinked floor plan leads from the open-plan living area through to a game room and reading room and finally to the bedrooms tucked on the west side. One bedroom and study is located on the ground floor while three additional bedrooms are located upstairs. The “standalone environmental eco-system” home collects energy onsite through photovoltaic systems and water tanks. All wastewater is recycled onsite and reused as irrigation.

+ Teeland Architects

Via ArchDaily

Images via Teeland Architects