Cape Schanck House, Jackson Clements Burrows, Australia, wood-clad home, coastal dune landscape, australian architecture, spotted gum hardwood, sustainable architecture, sunshades, rainwater collection tanks

The home’s wood-clad, geometric form was inspired by the remnants of a hollowed out burnt log found by the Jackson Clements Burrows team on a site visit. Inspired by its raw form, the architects used the log as a springboard for the design process of the home’s interior and exterior design. The structure’s lighter-colored lower level forms a dune-like base that rises like a natural extension of the landscape. The upper, wood-clad level is conceived as the hollowed out log oriented to the northwest to embrace sweeping views of the landscape.

Related: Hare + Klein’s Award-Winning Eco Lodge in the Australian Bush Charms with Local and Recycled Materials

The house is divided into three main areas to accommodate the needs of a retired couple and their extended family that regularly visit. The main portion of the upper level that juts out towards the landscape comprises the communal areas, including the kitchen, dining, living area, garage, and laundry room. The master bedroom and suite are also located on the upper level and branch out from the main log-like volume. The upper levels are clad in spotted gum hardwood boards that have been stained black. Guest bedrooms are located on the lower level.

+ Jackson Clements Burrows

Via Guardian

Images via Jackson Clements Burrows, © John Gollings of Gollings Photography