Carbon House, Mjölk Architekti, timber home, timber house, Pyšely, timber facade, charred timber, charred timber plans, timber planks, natural light, whitewashed walls, exposed timber ceiling beams, timber ceiling beams,

Mjölk Architekti built the Carbon House for a couple named Katka and Honza, their three sons, and their pets. “Katka and Honza are cooking all the time,” write the architects. “So they decided to burn their new house as well—but not from ground to top. Just only all around.” The vertical timber planks were unevenly charred to create a variegated appearance.

Related: Australia’s Pittwater House Opens and Closes With Timber Shade Facade

Inside, the ground floor comprises an open-plan living area, kitchen, and dining space; a separated study is tucked behind a wood burning stove. Three bedrooms are located on the second floor. Drenched in natural light, the minimalist interior features whitewashed walls and exposed timber ceiling beams that reinforce the home’s rustic character. The Carbon House was also designed with an attached garden and vegetable patch.

+ Mjölk Architekti

Via Dezeen

Images via Mjölk Architekti