Andrew Michler

Casa V House Has a Green Roof Room With a View

by , 08/10/10
filed under: Architecture, green roof

green roof Colombia, Mazzanti architects, Plan B, roof deck, Sopó Township Home, Bogotá green roof, Hillside architecture,

The Casa V House is a smart and functional solution to an often ignored design problem– how to successfully integrate a home into a landscape. When dealing with steep terrain, the typical answer is just to suspend a box in the air, but architects Felipe Mesa (PlanB) and Giancarlo Mazzanti (Mazzanti Architects) decided to think differently. They tied the home elegantly to the slope, allowing for a shallow floor plate with plenty of light and a killer view of the pristine valley it overlooks near Bogotá, Columbia. Of course the real eye opener is the fantastic outdoor living space with a green roof and walk out deck to spend a pleasant afternoon on.

green roof Colombia, Mazzanti architects, Plan B, roof deck, Sopó Township Home, Bogotá green roof, Hillside architecture,

The space has an angular masculine appeal, kind of like a concrete boulder, but the open and spacious roof and native garden in between the two levels soften the space. Although it has proper solar orientation, the space has a lot of unshaded windows which could lead to overheating in spring and fall. Nonetheless, the home looks to be nicely settled, with a carefully placed organic touch. The design is a thoughtful solution to building in difficult terrain, using its design constraints to its advantage and maximizing the living area as a result.

+ Plan B

+ Mazzanti Architects

Via Noticias Arquitectura

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. Beautiful Casa en Santa... August 24, 2010 at 12:01 pm

    [...] Antonio Sofan snuggled the 106 square meter home into the hillside and incorporated a large outdoor deck onto the roof, significantly increasing the home’s living space with a minimum of land [...]

  2. BIG Unveils Gigantic Cu... August 10, 2010 at 12:19 pm

    [...] tunnel coils upwards in an ascending spiral that leads from the ground floor all the way up to the verdant roof garden. The rooftop park will serve as a performance area, and restaurants on the penthouse level will [...]

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home