Gallery: CEBRA’s Green Ramps Spiral Through the Experimentarium Science...

 
Danish designers CEBRA won an international design competition to convert an old water bottling plant into an exciting new science center in Copenhagen. The design for the Experimentarium Science and Technology Center builds upon the original brick foundation with a series of staggered aluminum-clad blocks and includes large green ramps that spiral up the building's four-stories. A botanical garden and rooftop exhibition crown the center, which is expected to be built by 2015.

The perforated aluminum rectilinear blocks are staggered not only to create a distinct visual identity, but also to promote optimum daylighting and greater energy efficiency. This combined with new glass inserts that allow more sunlight to penetrate the original structure and the cooling rooftop garden are part of the project’s sustainable renovation.

With the stacked additions, the center will grow to 320,000 square feet of administrative, exhibition, research, and cafeteria space that will offer a variety of cultural activities to the community. A recent EUR 27m donation from Denmark’s A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller Foundation has brought the project one step closer to completion.

+ CEBRA

Via Dezeen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?