House U in Tokyo, Japanese architecture, Tokyo, red cedar, wooden cladding, cherry tree, Atelier Kukka, green architecture, open plan, natural materials, natural light

The architects organized the open and spacious interior around a dark blue accent wall. Two open-plan floors include split levels, changing ceiling heights and a double-height central area. This variety in ceiling heights aims to accentuate the three-dimensionality of the house. This spatial playfulness also allows natural light to spill over from floor to floor and reach the deepest corners of the building. A Japanese-style room on the ground floor serves as a bedroom and a home study and features tatami mats. It also has a bathroom and a small balcony terrace.

House U in Tokyo, Japanese architecture, Tokyo, red cedar, wooden cladding, cherry tree, Atelier Kukka, green architecture, open plan, natural materials, natural light

Related: Sou Fujimoto’s latest masterpiece in Japan spreads its branches like a real tree

The facade tapers in at one corner where a box-framed window provides views of the cherry tree. The other section of the wall features a smaller opening. Both windows are carefully placed to provide privacy while allowing the residents to enjoy views of the surroundings. Warm red cedar cladding contrasts the adjacent buildings and brings an element of nature to the neighborhood.

+ Atelier Kukka

Via Dezeen

Photos by Kai Nakamura