rat[LAB], digital facade, parametric facade, digital design, digital fabrication, smart facade, high-performance facade, natural lighting, thermal insulation, responsive design, London architects, digital prototyping

The building’s facade retrofitted with a new skin consists of multiple hexagonal components controlled through an algorithm that alters its density and attraction. Six functional zones were used as attractor points and the first parameter that affects the configuration of the facade. Different local angular variations help redistribute sunlight across the envelope and change visibility into and from the interior space.

Related: Gridshell’s Parametrically-Designed Canopy Shades Masseria Ospitale Restaurant in Lecce, Italy

The team, led by architect and rat[LAB] co-founder Sushant Verma, conducted a solar radiation analysis and concluded that, compared to the old facade, the new one redistributes solar insulation across the building in a much more controllable and optimized way. Using digital prototyping techniques, the team has produced an envelope consisting of 917 unique cells.

+ rat[LAB]-Research in Architecture & Technology