Hofer pavilion by Stal Collectief, Stal Collectief studio, experimental studio in Belgium, Hofer Pavilion in Belgium, movable pavilion on rails, experimental self-designed studio

Created as an “experimental shelter” to complement the firm’s existing workshop in nearby Heppeneert, the Hofer pavilion takes on the archetypical shape of a rural gabled home. The self-designed and self-built structure is elevated atop ten pillars and mounted on heavy-duty wheels and a rail. Three of building’s four walls are attached to the roof and can slide back and forth on the rail to open the studio up to the outdoors in summer, or enclose it during winter.

Hofer pavilion by Stal Collectief, Stal Collectief studio, experimental studio in Belgium, Hofer Pavilion in Belgium, movable pavilion on rails, experimental self-designed studio

Related: Carbon House’s burnt wood facade is a playful reference to the clients’ love of cooking

Charred timber crafted using the Shou Sugi Ban technique clad the exterior walls, while the fixed gable wall and floor are fashioned out of sheet metal. The interior is minimally furnished with a long table, stools, hanging lights, as well as shelving and a wood-burning stove built into the fixed gable wall. Large windows let occupants enjoy views of the outdoors and access to natural light even when four walls enclose the interior. The temporary dwelling can be used in all seasons.

+ Stal Collectief

Via Dezeen

Images via Stal Collectief