B + V, Chile, chilean architects, prefab housing, prefab dome, geodesic dome, prefab, green architecture, minimize heat gain, terraces

The house is meant to be located just outside the city of Santiago, in the Lampa commune. It is situated on a rural plot that boasts extensive views towards the surrounding hills and lush topography. Two prefab geodesic domes, 7.7 and 6 meters in diameter, respectively, were combined in a way that addresses the issues of decreased working plan and narrowed vertical use that accompany the native geometry.

Related: Buckminster Fuller’s sparkling Fly’s Eye Dome unveiled in Miami

The architects solved these issues by introducing the socket as the main operative element. This increases the height of the volume and multiplies the useable area. It also generated terraces and protected outdoor spaces, which helps with excess radiation. Additionally, they incorporated large skylights on the rooftop, allowing more light to enter the structure from above.

+ B + V Arquitectos

Via Plataforma Arquitectura