The Chime Pavilion is an interactive, bell-shaped pavilion that invites families and children to play with a bell system set within the structure. The pavilion was designed by students at Manchester School of Architecture, who were challenged to design and build a pavilion for the gardens of Dunham Massey, a National Trust house in Cheshire. The Trust wanted a design that related to the history and surroundings of the house and garden while providing an attractive and exciting pavilion for visitors.

Chime Pavilion, Georgina Naish, Manchester School of Architecture, outdoor pavilion

The Chime pavilion mimics the iconic form of a bell, which represents the story of the servants within the house, who would receive orders though the sound of the bells. Chime brings together the magic of Dunham Massey, integrating the past and present in a design that allows exploration and engagement with the park. Families can have fun ringing the bells within the structure and playing the melodies inscribed on to panels inside. It showcases a key feature of the house in the garden, bringing the two to life.

The site on which the pavilion sits is in close proximity to the servants’ kitchens, and it offers excellent views of the moat and the grounds. The students recently completed a successful Kickstarter campaign to raise money for the materials and machinery necessary to build the pavilion.

+ Chime Pavilion

The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!