China, Folk Art Museum, Kengo Kuma, recycled tiles, Hangzhou, traditional village, stepped museum, gable-roof museum, natural light

The new folk art galleries stand in a former tea plantation at the Academy’s campus in Hangzhou, east China. The 5,000 square meter building was shaped from interconnected units that resemble houses in a traditional mountain village. The firm explains, “Each unit has a small individual roof, so the outlook became like a village that evokes a view of extending tiled roofs.”

Related: Kengo Kuma created an organic facade out of cedar strips for the University of Tokyo

As well as on the roofs, the old tiles were used as louvers, scattered around a stainless wired screen that controls the volume of sunlight coming into the rooms inside. Their sizes are all different, which helps merge the building with the ground. The building’s stepped design forms an array of split-level galleries interconnected by stone and timber ramps, allowing visitors to connect with the ground below.

+ Kengo Kuma

Photos by Eiichi Kano

Via Dezeen