Tafline Laylin

Chinese Architects Tap Tibetan Expertise in Award-Winning Niyang River Visitor Center Design

by , 10/07/11
filed under: Architecture, gallery



standardarchitecture, Beijing, Ninyang Visitor Center, Architecture in Stone Award 2011, Tibet, China, Beijing, green design, sustainable design, eco-design, minimalist design, vernacular, local materials, local techniques, daylighting, landscaped roof, green roof

Standing on a concrete foundation, the minimalist stone building is covered with aga clay – a waterproofing and heat insulation material commonly used in Tibetan vernacular architecture. It is also useful for forming gutters that ensure the turf-covered roof is well drained. Standard Architecture’s unique geometric design pays respect to the surrounding landscape of mountains, rivers, and canyons at the same time that its four entrances are wrapped around a more immediate central courtyard. And finally, out of deference to the amazing Potala Palace in Lhasa, the designers chose a bright white paint for the exterior, giving this humble space a rustic but contemporary finish.

+ Standard Architecture

Via Designboom

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home