Christian Wassmann, Sun Path House, green extension, concrete, green architecture, solarium, green facade, natural light

The architect designed the extension as the new main living area, creating an open space between the original structure and the addition that houses a large kitchen which acts as a spatial connection between the two. At the back, a spiraling wall, with a structural, functional and aesthetic role, acts as the spine of the entire building and spans the height of all three floors. The top of the building was designed as a solarium, where the curved wall maps the path of the sun on the summer solstice.

Related: Vancouver Renovation Turns a 1950s Bungalow into a Modern, Efficient Home

Christian Wassmann, Sun Path House, green extension, concrete, green architecture, solarium, green facade, natural light

This space acts as a green oasis where residents can experience calm and solitude and feel connected to nature. The design for the house is based on angles: the top edge of the curved wall is rotated 11.25 degrees in respect to the existing building in order to face north, while the wall’s curvature is parallel to the existing house in the middle of the wall inside the master bedroom. On the ground floor the curvature is 11.25 degrees towards the middle of the garden. The rotation point of this 22.5-degree twist is the center of the staircase leading to the sun.

+ Studio Christian Wassmann

Via Fubiz

Photos by Todd Eberle