Studio Farris Architect, corten steel, city library, Bruges, building extension, Sint-Andries city library, rusty facade,

The clients’ brief was to make the library more visible from the street so that it will stand out with its very own identity among other services in the same building. But the architects’ task wasn’t easy, as the plot was very small and also, the existing building was listed as architectural heritage. The result is a building renovation that, although smaller than the main building, is strikingly different in style and materials.

Related: Tokyo’s Transustainable House Becomes More Beautiful Over Time

The new addition is made from a beautiful copper Corten steel (weathering steel) panels that contrast with the white plastered skin of the main building. The library’s interiors are pure white and feature three different types of windows that flood spaces with daylight and allow passers by a good glance inside. Reading corners, workspaces and the reception desk are located close to these large windows so they benefit from the natural light streaming in.

+ Studio Farris Architect

Via Arch Daily

Images by Tim Van de Velde for Studio Farris Architects