Syddansk Universitet, responsive facade, smart facade, Henning Larsen Architects, kinetic facade, LED lighiting, ventilation system, photovoltaics, solar heating, skylights, energy-efficient building, green lighting, Denmark

One of the building’s most important features is the responsive facade made of perforated metal screens-1600 in total-which reference the site and regulate the amount of natural light reaching the interior. The architects rotated the building in order to create an outdoor public space and used a triangular layout in order to take advantage of the adjacent Kolding River. A site-specific art installation by Tobias Rehberger features colored LED lights that charge during the day. The element of color is repeated in the exterior panels.

Syddansk Universitet, responsive facade, smart facade, Henning Larsen Architects, kinetic facade, LED lighiting, ventilation system, photovoltaics, solar heating, skylights, energy-efficient building, green lighting, Denmark

Related: Danish architects deck out Viborg town hall with green roofs and solar panels

The 13,700-square-meter building has a ventilation system integrated into the ceiling planes, efficient LED lighting, photovoltaics and solar-heating panels. The central atrium is lit through a large skylight above and is dominated by several stairs and catwalks. Thanks to its sustainable features, the building’s energy demands are reduced by 50 percent compared to similar buildings in Denmark.

+ Henning Larsen Architects

Via Dezeen