Nicole Jewell

COBE and Transform Architects Open Jagged, Aluminum-Clad Maritime Museum in Norway

by , 12/17/13



COBE architects, Transform architects, Porsgrunn Maritime Museum and Exploratorium, Norway architecture, aluminium facade, architecture, museum design, urban design, industrial design, urban renewal architecture

Certainly more contemporary than its surroundings, the new 2,000 square meter maritime museum curiously manages to both contrast and merge with the industrial landscape that surrounds it. While the zigzag outline of the reflective building is unique to the area in terms of style and materials, the architects intentionally designed the building’s odd dimensions to blend in with the distinct shapes and sizes of the small wooden residences and warehouses in the area. The design is comprised of eleven individual blocks with jagged asymmetric roofs jutting in different directions and elevations to reflect the character of those neighboring buildings.

“We wanted to understand the area’s characteristics and then we wanted to strengthen it but at the same time create something new and contrasting,” said COBE founder and director Dan Stubbergaard. ”The abrupt building structure of downscaled building volumes and the expressive roof profile are, for example, clear references to the area’s historic small wooden buildings, which all have their own particular roof profiles.”

The strong character of the Porsgrunn museum is further enhanced by the shiny aluminium scales that cover the walls and the roofs, picking up reflections from the adjacent Porsgrunn River. The museum’s location will also serve as a starting point for the city’s extensive urban renewal plan that will transform the entire Porsgrunn Harbour area.

In addition to representing the local heritage, the Porsgrunn Museum is already well on its way to becoming a proud architectural landmark. Before its recent opening, the design received the Porsgrunn Municipality’s Building Practice Prize 2013 (“Byggeskikkpris.”) The judging committee emphasized the “expressive form of the house, the aluminium facade, and an obvious readable logic of the building.”

+ TRANSFORM

+ COBE

Photos by Adam Mørk og Rasmus Hjortshøj

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?