Copenhagen, Copenhagen kindergarten, Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers, Learning Spaces consultants, Frederiksvej Kindergarten, Frederiksvej Kindergarten by COBE, COBE, COBE Architects, house within a house, innovative kindergarten, kindergarten design, kindergarten architecture

Created in collaboration with Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers and Learning Spaces consultants, the Frederiksvej Kindergarten is a competition-winning design that serves 182 children. The arrangement of the small-scale village mimics the massing of a dense city and reflects the neighboring building shapes and scales. Although the 11 small pitched-roof houses look like separate entities from the outside, they are all connected to form a large kindergarten that consists of two to three floors. The facade varies in height, color, and material for visual interest and each “house” is slightly offset from one another for programmatic reasons. The play spaces are centered on two winter gardens.

Copenhagen, Copenhagen kindergarten, Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers, Learning Spaces consultants, Frederiksvej Kindergarten, Frederiksvej Kindergarten by COBE, COBE, COBE Architects, house within a house, innovative kindergarten, kindergarten design, kindergarten architecture

“We wanted to create a kindergarten in a class of its own,” said Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE. “Today there is a tendency towards building bigger and bigger kindergartens. But it is important for us to create intimacy and space for the children’s small worlds in the kindergarten, where they spend a large part of their day. Diversity has been a keyword for the design, and we have created a variety of rooms, which are supporting diverse types of activities for the children in all seasons.”

Copenhagen, Copenhagen kindergarten, Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers, Learning Spaces consultants, Frederiksvej Kindergarten, Frederiksvej Kindergarten by COBE, COBE, COBE Architects, house within a house, innovative kindergarten, kindergarten design, kindergarten architecture

Related: COBE Completes Curvaceous Green-Roofed Kindergarten in Copenhagen

Skylights that flood the interiors with natural light punctuate the pitched roofs. Two light-filled atriums in the building serve as the central gathering spaces and are surrounded by protective fencing that maximize light penetration as well as fun house-shaped viewing spaces for the children. Wooden house-shaped structures are also used throughout the building to house kitchenettes, cradles, playrooms, and baby changing facilities. Six additional smaller house-shaped structures outside the main kindergarten are used for storage of strollers, toys, and tools. Copenhagen’s mayor officially inaugurated the kindergarten on February 4, 2016.

+ COBE Architects

Images via COBE Architects, © Rasmus Hjortshøj and Adam Mørk