- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

COBE Wins First Prize for Bike-Friendly Norreport Station in Copenhagen

Posted By Bridgette Meinhold On November 4, 2009 @ 11:00 am In Architecture,Sustainable Building | 2 Comments

Norreport Train Station, copenhagen, COBE Architects, bike-friendly, bike parking, train station, natural ventilation [1]

COBE Architects blasted away its competitors with a sexy and bike-friendly new design in the recent competition to redesign Copenhagen’s Norreport train station [2]. Almost retro in its lines, the architects’ vision of the new station is composed of a series of rounded, floating roofs set upon striking glass pavilions. Since bicycles [3] are a preferred means of transportation in Copenhagen, ample bike parking was a main feature of the new structure, and other green features will include energy-efficient lighting and natural ventilation.

Norreport Train Station, copenhagen, COBE Architects, bike-friendly, bike parking, train station, natural ventilation

Norreport Train Station is the busiest train station in the Danish capital, with over 25,000 people bustling through it daily. The main stipulations for the updated transportation hub [4] were that it be able to accommodate lots of passengers and lots of bikes, and also be a place where people can gather and connect with one another. In an effort to make the station even more convenient, passengers can easily be dropped off on the street alongside their desired entrance, or ride their bikes and leave them at the station.

Eleven ventilation towers are placed around the plaza, which will help naturally cool and ventilate the train platform below. These towers also act as information boards and plaza lighting, utilizing LED screens [5] and energy efficient lighting to direct passengers to their departing trains. The towers can also be used for advertisements, announcements and cultural events.

+ COBE Architects [6]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/cobe-wins-first-prize-for-bike-friendly-norreport-station-in-copenhagen/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.inhabitat.com/2009/11/04/cobe-wins-first-prize-for-bike-friendly-norreport-station-in-copenhagen/norreport-train-station-3/

[2] train station: http://www.inhabitat.com/2009/07/21/21st-century-rail-station-for-orange-county/

[3] bicycles: http://www.inhabitat.com/2009/10/06/public-bike-sharing-progress-and-challenges-still-ahead/

[4] updated transportation hub: http://www.inhabitat.com/2009/09/28/calatravas-high-speed-rail-station-opens-in-liege/

[5] LED screens: http://www.inhabitat.com/2009/10/26/taipei-pop-music-center-media-wall-powered-by-the-sun/

[6] + COBE Architects: http://www.cobe.dk/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.