jones | haydu, cafe, green interior, San Francisco, revitalization, green design, scorched wood, wood facade, wood siding, green materials

The architects’ intention was to design an attractive coffee shop while simultaneously revitalizing this neglected part of the neighborhood, located at the entrance Saint Mary’s Garage, across from the Bank of America plaza in San Francisco. The large concrete shear wall, placed between the garage space and the sidewalk after the Loma Prieta earthquake, was partially responsible for making the area undesirable for retail. Over time,  the area become underutilized.

Related: 19th-Century London Toilet Transformed into a Haven for Coffee Lovers

Thanks to the architects’ intervention, the shear wall was opened and used to connect the interior space with the sidewalk, instead of separating them. Existing concrete and piping were left exposed and the exterior was clad in scorched wood which fades into the wood’s natural color towards the top part of the facade above the opening. The coffee bar acts as a place where people can attend workshops to experiment with and explore the trends of the coffee industry

+ jones | haydu

Via V2com