Population density is a major issue all over the world, and Bucharest is no exception. As the urban core continues to fill with residents, innovative new ideas for living spaces have to follow, and ADN Biru de Architectură came up with an innovative plan to tackle it: a building that combines small living spaces with larger common areas, with the option of transforming units as the need arises. The Urban Spaces/Dogarilor Apartment Building has large windows all around the building, allowing natural light to permeate into every apartment. The hardwood floors and patios throughout the building were created with sustainable lumber, and the studio’s innovative ideas have helped this project make it to the shortlist for the World Architecture Festival.

Bucharest, Romania, ADN Biru de Architectură, Architectura, Biru, urban density, population density, natural light, greenhouse, solar power, sustainable wood, sustainable lumber, sustainable timber, common space, common spaces, shared space, studio apartment, studio, studios, open concept, light, airy

Bucharest is characterized by long, narrow plots, small streets, and a labyrinth of structures from several different eras. This housing unit aims to capture the “collage-like” effect of the city, while integrating modern, sustainable aspects. Units range from studio apartments to multi-bedroom suites, and all are complemented by indoor and outdoor common spaces such as courtyards, party rooms, and even a shared dining room/cafeteria. This allows tenants to reap the benefits of bright, airy spaces, while maintaining living areas best suited to their individual needs.

+  ADN Birou de Arhitectură

The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!