Shoolini University, India, Yogananda library, natural light, concrete, Indian architects, courtyard, library, library design, natural ventilation, climate control system

The building, which physically manifests the philosophy of the biotechnology campus, starts as a narrow strip of an extruded, shaded space on the lower two floors. This part of the structure houses research cells and discussion areas for senior students and faculty. The two upper floors are made deeper as the contours recede and the front remains aligned. This allows for the creation of a large central courtyard that pours uniform, indirect light into all the parts of the built floors.

Related: Sustainability Library Designed by London College of Communication Students

The central area of the building was designed as a courtyard that connects the different voids and volumes. The spatial superstructure and the exclusivity of the height elevate the role of the library on the campus and evaluates the campus for its international sensibility. It gives the university an apt image; an ideal icon.

+ Studio Archohm

Photos by Mridu