Cone House, Trigueiros Architecture, Sweden, Stockholm Archipelago, shingle-clad architecture, shingles, wooden shingles, triple-height room, double-height, wooden flooring, waterfront, angular house, natural light, glazed end wall

In contrast to its textured, wooden exterior, the Cone House interior is all white, save for the wooden ceiling, staircase, and wood-and-stone flooring. Ample glazing and a carefully planned interior spatial arrangement bring a generous amount of natural light into the home. To create a sense of spaciousness and maximize sun exposure from the skylights, the architects placed a double-height living space on the side of the house closest to the waterfront; the other half of the house is divided into three levels joined by a staircase.

Related: Swedish Studio Wingårdhs Unveils Prefab, Scented Apartment Block Made Entirely from Wood

This division of interior space subtly mitigates the slope change from the rear of the house to front, where an outdoor deck extends from the house towards the shoreline. Strategically placed windows provide views out towards the landscape from every room in the house; the high-ceiling living room’s glazed end wall frames the most spectacular seaside view. Stone steps embedded in the grassy landscape lead from the main house to several outbuildings similarly clad in wooden shingles.

+ Trigueiros Architecture