If barn living never appealed to you before, this renovated farmhouse in Washington may be what it takes to change your mind. Seattle-based MW Works transformed an early-20th-century barn into a stunning family home with interiors that beautifully blend modern design with rustic elements. The 3,875-square-foot repurposed barn, known as Canyon Barn, is outfitted with salvaged materials from the original structure and nearby buildings.

Canyon Barn by MW Works, barn renovation in Washington, Canyon Barn house, barn architecture holiday retreat, repurposed barn house, contemporary barn home, salvaged materials in barn renovation

Located in the East Cascades, the three-bedroom Canyon Barn is a timber structure with a sharply pitched roof. The architects strived to preserve as much of the barn’s original form, character, and history as possible, while creating a comfortable and well-insulated home. The most eye-catching addition is the new glazed window at the entrance that stretches the full height of the gable wall, exposing a cozy warm-toned interior that contrasts with the dark weathered siding.

Canyon Barn by MW Works, barn renovation in Washington, Canyon Barn house, barn architecture holiday retreat, repurposed barn house, contemporary barn home, salvaged materials in barn renovation

The ground floor features a large double-height living area as well as a storage space, utilities area, and two small bedrooms. A timber and metal staircase provides access to the second-floor dining room and kitchen, secondary living room, master bedroom, and play area. Large lights hang from the exposed trusses of the wooden roof. The panel wall of apple crates and a large custom light fixture that hangs over the dining table were made from salvaged materials found around the barn.

Related: Architects transform 18th century barn with seamless contemporary extension

Canyon Barn by MW Works, barn renovation in Washington, Canyon Barn house, barn architecture holiday retreat, repurposed barn house, contemporary barn home, salvaged materials in barn renovation

“New interventions were carefully considered to have a modern aesthetic while at the same time working within this raw palette,” wrote the architects. “A blend of preservation and intervention, the project updates an aging barn without losing sight of its history.” The renovation won a 2013 Merit Award in the AIA Honor Awards for Washington.

+ MW Works

Images by Tim Bies