Gallery: Contemporary U of A Poetry Center is a Naturally Lit Work of A...

 
Punched out translucent roof planes diffuse the light

© Robert Reck Photography

The University sought a mix between community and solitude, and a well-lit building that also protects its archives from too much light. Line and Space responded to this challenge by creating an internal progression from noisy spaces in the west to more contemplative areas on the eastern side of the building. Holes punched out of translucent roof planes provide diffused daylighting while the southern windows have overhangs that block out the most severe daytime sun. The overhangs also shade an outdoor performance theater, where students and the public are invited to make poetry a communal affair.

On the far eastern side of this 18,000 square foot building, which houses 50,000 shelved volumes, is a bamboo garden that not only gives a good green lift to the somewhat industrial-looking center, but also creates an inspiring space in which readers can enjoy their solitude. This building is massive, but books are important, so we applaud the effort to care for them in as sustainable a manner as possible.

+ Line and Space, LLC

All images © Robert Reck Photography

Via Arch Daily

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >