Coop Himmelb(l)au, Musée des Confluences, Lyon, French architecture, museum, steel facade, facade design, steel architecture, auditorium, exhibition space, gallery space

The entrance of the building is a drop-shaped structure referencing the confluence of the two streams where the building sits on the rivers Rhône and Saône. The exhibition areas are located in the ‘Cloud,’ which was designed without supports. Two auditoriums can accommodate 372 and 122 spectators respectively, while the workspaces can be used by surrounding schools.

Coop Himmelb(l)au, Musée des Confluences, Lyon, French architecture, museum, steel facade, facade design, steel architecture, auditorium, exhibition space, gallery space

The Crystal – a central, glass-rich form that acts as an entrance for the building – performs like an urban square, receiving visitors and preparing them for the museum experience. The Cloud resembles an immense spaceship and comprises ten exhibition spaces on three levels, with an additional upper level of administrative offices. Three of the galleries are intended for permanent exhibitions; the seven others are for temporary exhibitions. An interstitial open space, named “Connecting Space,” traverses all these spaces and weaves a network of traffic between them to serve museography. The structure is enveloped in 3mm-thick stainless steel plates that have been blasted with glass beads. Thanks to its finishing, the surface has a subtle reflection.

+ Coop Himmelb(l)au

Images by Duccio Malagamba