green design, eco design, sustainable design, CORE Architecture, Charles Gane, Monument Channel House, Georgian Bay Ontario, modern cottage, solar powered cottage

Perched on a remote rocky hill that overlooks Georgian Bay, the Monument Channel holiday house was built primarily from local Douglas Fir timber. The exposed timber frames inside and outside of the home help to tie the vacation house to the plot of land the 2,125-square-foot structure sits on. The timber beams, left natural, create continuity, lining the ceilings, walls, cabinets and other details. In order to save on construction waste, the timber was prefabricated, with connections for screws and bolts drilled in the factory.

Related: Tiny Wedge-Shaped Writer’s Cottage Hangs Off a Hillside in Norway

Because of the home’s remote location, Gane had to bring in all of the building materials via boat. The off-grid location was also not hooked up to tap into the local electricity, so Gane outfitted the home with solar panels that produce all electricity needed. A bio-filter septic system treats all of the home’s wastewater, making it sustainable and efficient.

The linear home seems to open up onto the serene landscape. Floor-to-ceiling windows are found throughout the home, as well as ceiling skylights that fill the spaces with natural light. Covered outdoor spaces connect spaces, allowing the family to walk inside to outside regardless of weather.

The Monument Channel home is a modern cottage that fuses minimalist design with green design principles.

+ CORE Architects

Via The Contemporist