Gallery: Cradle-to-Cradle Inspired Netherlands Institute of Ecology Cel...

 
Situated on the edge of Wageningen University in the Netherlands, the Netherlands Institute of Ecology is primly located to take advantage of a green centre of knowledge.

Situated on the edge of Wageningen University, the Netherlands Institute of Ecology is carefully located to take advantage of a green center of knowledge. The goal was to design and build the most sustainable building in the country and incorporate the zero waste principals of Cradle-to-Cradle design. At the same time, the building had to allow for flexibility with regards to changes in research inside the institute as well as the ability to change out systems and improve sustainability as technology advances.

The three story eco laboratory is located in a wetlands area that doubles as a water filtration bioswale for grey water from the building. Black water is treated separately and processed into biogas and fertilizer. An innovative solar array on the roof produces electricity and hot water used inside the facility and greenhouses. A green roof soaks up rainwater and works as a test bed to support biodiversity in the area. Materials were selected based on renewability, durability, and recyclability and are natural and simple. Daylighting provides much of the illumination needed during the day, but tracking motion sensors turn on energy efficient lights when needed. Lastly, the design of both the the building and the layout ensure maximum interconnectivity by encouraging chance meetings between people.

+ Claus En Kaan Architecten

+ Netherlands Institute of Ecology

Images ©Sebastian van Damme/Claus En Kaan Architecten

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home