Gallery: Crazy Paris Subway Maintenance Center Topped With Solar-Powere...

 
Train tracks for the metro run right by the building and into long maintenance warehouses next door.

RATP, which owns and operates the Paris Metro, bus lines, three tram lines and the Montmartre Funicular, moved into its new maintenance building last fall after its completion in September 2010. The 3,400 sq meter facility is located at the edge of the city center in an industrial area between Paris’ main highway, train tracks, factories, and social housing areas. Train tracks for the metro run right by the building and into long maintenance warehouses next door. Inside, the five-story building is full of color and fun design elements to liven up the workplace. The exterior is accented by bright orange caution stripes, presumably to ensure that no one runs into the building.

The most noticeable element of the design is the blade-like installation on the roof, which is covered in solar panels and acts as a forceful symbol of the company’s commitment to the environment. The tripod helix also combines the building’s vertical chimney for ventilation and light projectors for daylighting that are part of their program to achieve HQE (Haute Qualité Environnementale, a green building standard for France). Surrounded by concrete, the pie-shaped building is also constructed of concrete and punctuated with porthole windows, cantilevered balconies and catwalks.

+ Stéphane Maupin Architecture + Design

Via Designboom

Images ©Stéphane Maupin Architecture + Design

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


3 Comments

  1. FOOHO April 9, 2011 at 10:51 pm

    Think it is an awesome building, it could come straight out of a Miyazaki Hayao animation. It will make many children smile. For all you moaners out there isn’t there enough mediocrity already?

  2. r0bs April 4, 2011 at 8:48 pm

    The blades seem to me to be a great waste of money, not to mention the embodied energy needed to produce this extra structure for the solar panels.
    If they were really committed to the environment they wouldn’t have bothered with the blades, but mounted the panels in a conventional manner.

  3. karenwil April 4, 2011 at 6:02 pm

    This Subway Maintenance Center also resembles a large wedge of Swiss cheese. The porthole windows for people to look out of seems prison like to me. The center’s astonishing appearance
    may be a instant hit like 1950′s Nelson Marshmallow Sofa so many circles.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >