Barn converted into an artists Studio, Artist Studio by Modal Architecture, adaptive reuse barn, Sizun artist studio, adaptive reuse artist studio,

Clad in schist stonework tinged with green moss, the centuries-old barn is an unassuming structure attached to the client’s family house. After the client approached Modal Architecture with a brief to build an artist studio, the designers proposed a “double-faced project” that retained the historic facade with a gutted and transformed interior. To minimize visual changes to the exterior, the architects worked with local craftsmen to install new glass windows and painted all windows and doorframes in dark colors that recede into the facade.

Related: Crumbling Stone Barn Renovated Into Rammed Earth Ihlow House in Germany

Barn converted into an artists Studio, Artist Studio by Modal Architecture, adaptive reuse barn, Sizun artist studio, adaptive reuse artist studio,

In contrast to the rough facade, the gutted interior is covered in all-white surfaces and a light concrete floor for a bright and airy appearance. Glass windows bring in copious amounts of natural light. After reinforcing the timber framework, the architects added extra insulation and sealed all air gaps. New water and electricity networks were also installed. Birch plywood furniture, crafted by a local carpenter, lends warmth to the white-painted interior. A birch storage wall created in the shape of a gable wall bookends one side of the contemporary artist studio.

+ Modal Architecture

Via ArchDaily

Images via Modal Architecture