The Kurdistan Museum, Studio Libeskind, Daniel Libeskind, ISIS, Kurdistan, museum, Iraq, community center, courtyard, green architecture, natural light

The new 150,000-square-foot museum will be located at the base of an ancient Citadel in the center of Erbil. It will include both permanent and temporary exhibitions, a lecture theater, a multimedia educational resources, a digital archive of Kurdish history, as well as community center and landscaped outdoor spaces.

Related: Daniel Libeskind unveils design for the new green-roofed Lithuanian Modern Art Center in Vilnius

The Kurdistan Museum, Studio Libeskind, Daniel Libeskind, ISIS, Kurdistan, museum, Iraq, community center, courtyard, green architecture, natural light

Four interlocking volumes, representing the Kurdish regions, intersect and break up the structure into two angular fragments representing the past and the future of Kurdistan. By juxtaposing opaque, heavy volumes with a lattice structure filled with greenery, the architects accentuated the dichotomy between the region’s tempestuous past and its rich cultural heritage.

The Kurdistan Museum, Studio Libeskind, Daniel Libeskind, ISIS, Kurdistan, museum, Iraq, community center, courtyard, green architecture, natural light

An open-air courtyard located at the junction between the two contrasting parts is conceived as a tranquil, meditative space referencing ancient urban neighborhoods of Erbil. A water feature running through the museum is reminiscent of the rivers and valleys of Kurdistan.

+ Studio Libeskind

Rendering by Hayes Davidson