viborg denmark, viborg town hall, henning larsen architects, sustainable building, solar panels, danish architecture, grass roof, daylighting

Winner of an international competition, the architects created the parking area roofs to be lined lined with green grass, and some with solar panels. This is said to be symbolic of the union between the purpose of the building and the city’s people. The exterior also highlights many walls of windows, which allow for daylighting. The eye-catching grounds of the town hall do not even compare to the interior however, with its sleek lines and creative details.

Related: Henning Larsen’s spiraling Novo Nordisk complex is a green haven for Danish employees

viborg denmark, viborg town hall, henning larsen architects, sustainable building, solar panels, danish architecture, grass roof, daylighting

The nonlinear staircase brings the whole interior together, including its pops of color against the contrasting, milder hues which surround it. Six floors of workspace and community space can be openly viewed in the brightly staged and inviting atrium. To visit the town hall means that one will find the concrete floors and suspended ceilings cooling and the energy efficiency, through movement-sensors and natural ventilation systems, notable. The Viborg Town Hall is surely an example of sustainable practices heading in the right direction.

+ Henning Larsen Architects

Via ArchDaily

Images via Thorbjørn Hansen