Alex Hogrefe, architectural visualization, Iceland Cliffside Retreat, concrete, green architecture, Iceland, natural light

The house emerges from the rock to form a vertiginous cantilever over the water. The main entrance is located further into the landmass and leads visitors underground, but soon exposes them to expansive views of both the interior and exterior. A dramatic staircase creates a processional promenade that acts as a visual connection between the manmade and natural landscape and concludes with an observation deck. Large glass surfaces draw natural light into the minimalist interior dominated by the tactile qualities of wall and floor finishes.

Related: Crazy home carved into a coastal cliff has a swimming pool roof

Alex Hogrefe, architectural visualization, Iceland Cliffside Retreat, concrete, green architecture, Iceland, natural light

Hogrefe, known in the archviz community for his atmospheric style and poetic use of light, chose the camera POV that best conveyed the scale of the design. “I have already generated a lot of close-up vignettes, but nothing really showing the project its totality,” he said. “I chose a view that would grab some of the horizon, but also show the cliffs crashing into the water below.”

+ Alex Hogrefe

Via Uncrate