David Baker Architects, floor-to-ceiling windows, 300 Ivy Street block, residential block, mixed-use block, San Francisco, natural lighting,  rooftop garden, green neighborhood, green architecture

The main entrance is located on the smaller and quieter Ivy Street and acts as a “decompression” sequence that guides residents from the bustle of Gough Street towards the sanctuary of the building. The units were designed with simplicity and maximized views thanks to floor-to-ceiling windows.

Related: 3D Printed Wearable Planters Let You Take Plants With You Everywhere You Go

The neighborhood-inspired pattern of bays creates unique edges for the units, adding interest. The rooftop has an outdoor entertaining kitchen, a lavish protea garden, and a patio for lounging. A perimeter of bamboo defines the common space, which is lined with planters available to residents for gardening. On the smaller scaled Ivy Street, as height limits drop, the building changes tone and becomes a row of three-story townhouses. By moving the trees into planters between the street parking, pulling the building a few feet back from the property line, and lifting the first living floor off street level via indoor stoops, the design widened the sidewalk for pedestrians and buffered the townhouses from the fully public realm.

+ David Baker Architects