One Roof House, South Korea, pitched roof, natural lighting, natural ventilation, South Korea, skylights, family house, mlnp architects, playground, green library

The house, located in South Korea‘s second largest city, is divided into three different spaces, each with different character in both horizontal and vertical layout. The ground floor houses common spaces with a large living room open to the front and the back, with a bench to be shared with neighbors. The private area is located on the second floor and features a family room and a stair-shaped playground for children, while the attic accommodates an intimate space with a hobby room for the parents, a kids’ library and a garden open to the sky.

Related: Stealth Barn is a Striking, Shadowy Guest House in the Cambridgeshire Fens

Each of the spaces relies on natural lighting and is positioned to facilitate natural ventilation. The white-colored exterior wall and the dark metal sheets enveloping the second floor and the attic create a stealth-like appearance and accentuate the visual tension between the house and its surroundings.

+ mlnp architects

images via Hohyung Yu