CF Møller, Villa R, Natural Light, Forest Villa, Forest House, Green Architecture, Danish Sustainable Architecture, Aarhus Architecture, Modern Homes Denmark

Located as close to the dense forest as possible, the deceptively small house brings the leafy forest surroundings inside through large glass panels to create an ever-changing seasonal backdrop for the interior living spaces. Local planning regulations meant the house could only be one storey high and had to occupy less than 20 percent of the total site. This was a challenge for CF Møller who had been briefed to design a spacious child friendly abode.

Related: Copenhagen’s largest school will be powered by solar energy

Although on first glance it looks like a small home, a partially underground parterre floor functions as the building’s foundation and provides children’s rooms, playrooms and access to an outdoor patio, in total 300 square meters of living space. The dark patinated zinc rectangle hovers above this base. It shelters living rooms with multiple aspects, facing the forest and treetops on one side, and receiving plenty of natural daylight from the other. The south-facing wooden terrace features sitting-steps and a deep overhang, which shelters seating from the strong overhead midday summer sun.

CF Møller is known for their environmentally conscious designs such as a proposal for a wooden high rise in Stockholm and a low energy research centre in Denmark.

+ CF Møller

Images via CF Møller