garden house, vécsey schmidt architekten, german architecture, german garden house, doris lasch, wooden attic, open attic, boundary wall, stone and wood architecture

The Garden House utilizes an existing boundary wall on the property, turning what may have been a drab space into one that invites tranquility and quiet appreciation of the area. Atop these timeworn stone walls is a steep wooden roof, which holds a surprisingly spacious attic. One wall appears to only hold a simple window, but looks can be deceiving: the walls open up completely, revealing beautiful latticework that allows the fragrances from the gardens to waft indoors.

Related: Enproyecto Arquitectura’s Spanish coastal stone cabin holds more than a few surprises

The lower level of the house is promising as well, utilizing a ladder to the attic as a way to increase floor space. The floor is divided between an open living area and a restroom, all surrounded by clean, bright wood. By using both wood and the existing stone structures, the architects were able to cut costs and pay homage to the age-old site. And being surrounded by greenery is an added perk to any future residents.

+Vécsey Schmidt Architekten

via dezeen

Images via Doris Lasch