DIALOG architecture, SNØHETTA, Calgary, Canadian architecture, architecture competition, library design, terraced building, fritted glass, glass facade

Calgary’s New Central Library features an entry with wood-clad arches inspired by ‘chinook’ winds predominant in the West of North America. The building takes its cue from the landscape and transforms the site into a terraced topography. The structure rises over the Light Rail Transit Line crossing the site and has a lifted library space.

Related: Snøhetta’s New ‘Plus House’ in Norway Will Produce Twice The Energy It Uses

Bathed in natural light, the library features a sky lit atrium that provides visibility in the most public zones. More engaging public programs are accommodated on the ground floor and the program then spirals up to provide quieter atmospheres. The façade utilizes a unique geometry and distribution of clear and fritted glass openings to control desired daylight levels for the interior spaces. Dramatic, highly transparent zones attract public interest to activities inside, while closed areas provide more focused study spaces.

+ DIALOGUE

+ SNØHETTA