The Garden House sits on the edge of a pond located on a site owned by Schols’ parents. It may look like a typical garden shed, but if you slide the central timber and glass walls along runners, the structure transforms into a beautiful pavilion. In order to facilitate this transformation, Schols separated the inner beam-and-glass structure from the outer wooden walls and metal roof and put them on runners. By wheeling the middle part inwards and outwards, the user can create different layouts for varying weather conditions.

Related: Solar-Powered Greenhouse in Finland Doubles as a Spare Summer Room

Garden House, Eindhoven, garden shed, Caspar Schols, multifunctional spaces, flexible layout, transforming architecture, timber, glass, movable walls

“I was looking for a design with a lot of flexibility, if possible a design that has the flexibility of clothes,” Schols said. “You should be able to get away with changing the layers of the house almost as easily as changing clothes when desired.”

Via Dezeen

Photos by Jorrit ‘t Hoen