Luminous Moon-Gate, Form4 Architecture, 2013 Taichung City Cultural Center Competition, cultural center Taichung, Chinese architecture, sustainable buildings, green building technologies

The building is located in the Gateway District of Taichung Gateway Park and houses a library and museum in opposite volumes. The library is located in the horizontal oval space, while the museum takes up the vertical part of the complex. Each of the volumes marks axes that point visitors toward the park, with the library’s major axis extending towards the city.

The complex’s porous configuration allows for better ventilation and provides visitors with more freedom of movement. Low porosity materials provide better control over the buildings’ water and heat retention, while under-slab ventilation is combined with filtration systems deployed throughout the interior to maintain steady temperatures. Large roof surfaces of the library and museum are populated with photovoltaic panels, and energy efficient lighting aids in cutting down electricity consumption.

The landscape undulates across the complex, allowing the park’s plant life to integrate with the architecture, and depressions in the ground are used for rainwater collection. Additionally, the buildings feature recycled and recyclable materials and recyclable waste storage facilities. By incorporating several sustainable technologies, the Luminous Moon-Gate aims to become a beacon of cultural activity throughout the day, while acting as an ecological benchmark at the same time.

+ Form4 Architecture

Via World Architecture News